Thursday, January 28, 2010

KALP ATISI DIT DIT. DIT DIT Degisen dunya emekciler DIT DIT DIT DIT emek firsat esitligi sol sag hak DIIIIIIIIIIIIIIIIITTTT HASTAYI KAYBETTIK.

Bugunlerde bir grev var Dunya nin bir yerinde bir ulkesinin bir sokaginin bir caddesinde. O konuya girmeyecegim bu kadar israr ediyorlarsa haklidirlar elbet haklarini verin, coluk cocuklari ile birlikte mutlu yasasinlar. Cunku mutluluk aslinda herkezin hakki.

Ben baska birseyden bahsetmek istiyorum, yuz yil oncesinin bilmedigi, birakin bilmeyi hayal bile edemedigi bir yerde dunya. ve dogal olarak da temeli eskiye dayanna goruslerin buyuk bir kismi artik gecerliligini kaybetmis durumda.
Solculuk sagcilik ulusculuk hala ne anlama geldigini tam olarak bilmedigim marksizm. (gecen sene tiyatroya gidip izlemek istemistim marx ile alakali bir oyunu ama kapisindan kovulmustan beter olmustum gise gorevlisi tarafindan) Tarih derslerinde falan okutulsa ne guzel olurdu aslinda.

Sinifsal temele dayanan butun gorusler artik yok olmak zorunda, ulusal, milletsel, dinsel kavramlara dayanan gorusler etkisini yitirmek durumunda. Cunku dunyayi saran internet aglari siniflari yok ederek ilerliyor.

Nedenine gelince sinifsal farkliligin en temelinde firsat esitsizligi yatmaktadir, aileden belli bir sosyo ekonomik birikimle gelen bireyler bundan onceki yuzyillarda bu geleneklerini devam ettirebilmisler ve icinde bulunduklari siniflari koruyabilmislerdi. Simdi ise internet sayesinde herkez ayni kaynaktan besleniyor. Ayni arkadaslik sitelerine uye oluyor. Ayni videolari izliyor, ayni seylere guluyorlar.

En onemlisi cok degil bundan onbes yil once dunyanin en pahali ve en gizli hazinesi bilgiye ulasimda artik esit kosullarda ve bedava. Kaba bir ornek vermek gerekrse, onceden cingeneler darbuka, cobanlar kaval, koyluler baglama calarlarken, zengin cocuklari flut, piyano ve keman calmak durumundaydi. Cunku cocugun babasi baglama calmayi ogrenmisti kendi babasindan ve oglunada onu ogretebilirdi ancak.
Simdi ise her turlu ogretmen ekrarnin oteki tarafinda, ve yetenekli isen ona ve daha fazlasina
ulasmanda onunde hic bir engel bulunmuyor.
Ayni sekilde firsat esitsizliginden bahsetmisken iyi okullarda okuyamayan cocuklar icin kolejin yerini bilgisayar, ogretmenin yerini arama motoru almis durumda.

Bu tabiki rekabetin, kavgalarin kayiplarin bitecegi anlamina gelmiyor. Evrenin ve doganin yok olmayacak unsurlari onlar ama sekil degistiriyor. Su siralar dunya kabul gununde, yeni zenginlerini yeni efendilerini agirliyor. Isin ilginc tarafi bu efendilarin bir sinifi korumalari gereken bir gelenekleride yok yarin ne olacaklarini bile kestiremiyorlar cunku.

Acikcasi bende kestiremiyorum yarin ne olacagini, ama dunun ve bugunun kavgalarinin bitecegini gorebiliyorum. Grev yapan isciler icin yada ezilenler icinse uzuluyorum sadece arada kaldiklari arada kaldigimiz icin, malesef tam iki cagin arasinda kaldik.

No comments: